luni, 18 mai 2009


Border Collie
Cu inteligenta si vointa lui, Border Collie a dominat multi ani lumea competitiilor sportive canine, in special in probele de disciplina. Originar din Anglia si Scotia, Border Collie si-a castigat o popularitate incontestabila in Australia ca si ciobanesc utilitar.
Istoricul si originea
Border Collie este originar din Northumberland, regiune de demarcatie dintre Scotia si Anglia. Se considera ca rasa ar descinde din rasele britanice vechi de caini ciobanesti si de cireada cu unele influente ale raselor de tip spaniel. Cu mult inainte ca Marea Britanie sa fie indistrualizata, Insulele britanice se bazau pe cresterea oilor pentru a-si sustine economia. Turmele de oi aveau nevoie de o supraveghere constanta, astfel ca Border Collie a fost cel care efectua aceasta activitate intr-o maniera demna de toata admiratia.
Border Collie a fost pentru prima data mentionat in 1570, intr-o carte despre cainii englezesti. De atunci, diferite rase de caini ciobanesti au fost create, dar nici una nu se compara cu Border Collie. Initial, rasa a fost perfectionata in jurul anului 1890, in provinciile de granita dintre Anglia si Scotia, povincii dupa care rasa a si fost denumita. Aptitudinile sale de bun supraveghetor al turmelor de oi si entuziasmul sau au avut ca rezultat o cerere crescuta a acestei rase in Australia ca si in Noua Zeelanda. Chiar si astazi, sunt oameni care inca cred ca Border Collie este originar din Australia. Una dintre cele mai abile rase, Border Collie era, de asemenea, utilizat la detectarea narcoticelor si a bombelor, in operatiunile de cautare si salvare si in cadrul serviciului politienesc. Unele exemplare au reusit sa fie dresate cu succes pentru a fi utilizate ca si caini-ghizi pentru persoanele cu dizabilitati.
In ciuda obiectiei inversunate a catorva asociatii ale rasei Border Collie (ABCA, BCSA, USBCC, etc.) de a fi inregistrata de catre AKC, rasa a fost recunoscuta de catre American Kennel Club in 1995 ca membra a grupei cainilor ciobanesti si de cireada.
Astazi rasa este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: ABC, AIBC, CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.
Aspectul exterior si dimensiunile
Border Collie este un caine de talie medie cu bot nici prea mare, nici prea mic. Capul are forma conica cu un stop marcant, iar urechile sunt purtate partial sau total ridicate. Botul se ingusteaza spre nasul de culoare neagra. Ochii ovali sunt, in general, caprui inchis, exceptie facand varietatea merle la care unul dintre ochi poate fi albastru. Coada lunga poate ajunge pana la treimea mijlocie a membrelor posterioare, fiind purtata in prelungirea coloanei vertebrale numai atunci cand cainele este starnit si niciodata covrig pe spate.
Blana dubla este rezistenta la intemperii. Exista doua varietati de blana, una neteda si scurta si alta lunga. Parul din jurul gatului este mai lung formand o coama. Parul de pe fata, urechi si membrele anterioare este intotdeauna mai scurt si neted. Border collie se gaseste intr-o varietate de culori si combinatii de culori, dar albul nu este, in general, culoarea predominanta. Cea mai frecvent intalnita culoare este negru cu sau fara petele albe traditionale din varful cozii, de la nivelul gulerului, capului si extremitatii membrelor si cu sau fara marcajele cafenii. Alte culori sunt reprezentate de merle (culoarea mierlei) si sable (culoarea samurului).
Border Collie adult poate atinge o greutate corporala de circa 14-20 kg la mascul si de 12-19 kg la femela si o inaltime la nivelul greabanului de aproximativ 48-56 cm la mascul si de 46-53 cm la femela.
Personalitatea
Marea dragoste a vietii Border Collie-ului este pastorirea oilor, desi el poate de asemenea, pastori si vitele. Rasa este capabila sa se tarasca si sa se ghemuiasca si sa intre in actiune imediat ce vreo oaie iese din linie. Borded Collie este agil si iute, fiind considerat una dintre cele mai inteligente rase. Border Collie este un caine extrem de energic, cu o rezistenta si o vitalitate impresionante. Din acest motiv, el are nevoie de o multitudine de activitati si de provocari.
Este un caine perfectionist, fiind intotdeauna dispus sa-si multumeasca stapanul. Border Collie poate deveni distructiv daca se plictiseste sau este ignorat. De asemenea, el poate dezvolta tulburari de comportament daca este lasat singur pentru perioade lungi de timp. Aceasta rasa este bine cunoscuta ca fiind un adevarat artist in a evada.
Relatiile cu familia si casa
Border Collie este o rasa loiala si demna de toata increderea. Ei isi dezvolta o relatie stransa cu unul dintre membrii falimiei lor, adesea facand abstractie de ceilalti. Din acest motiv, ei pot fi o alegere neinspirata pentru unele familii. Border Collie este afectuos cu persoanele cunoscute, dar rezervat cu strainii, motiv pentru care este considerat un bun caine de paza. Ei sunt atat docili, cat si protectori, tanjind dupa compania umana.
Dresajul
Border Collie-ului ii place sa invete si sa se joace. Inteligentul Border Collie are nevoie de un proprietar dedicat, consecvent si dispus sa-si petreaca mult timp (mai mult decat in cazul altor rase) mai ales atunci cand acest lucru implica dresarea si educarea acestuia. Altfel, veti avea parte de un exemplar frustrat, timorat si dificil de controlat. Multi Border Collie pot fi dresati sa efectueze comenzile numai la anumite semne cu mana sau la anumite semnale sonore. Privirea unui Border Collie in timpul activitatii sale de supraveghere a unei turme de oi este o experienta extraordinara.
Aspecte particulare
Border Collie are nevoie de multa activitate si stimulare mentala pentru a preveni dezvoltarea tulburarilor de comportament. Iute si agil, acest caine mititel are o energie fara sfarsit, simtind nevoia in permanenta sa se joace sau sa aiba ceva de facut.
Border Collie trebuie sa fie periat si pieptanat periodic pentru a-i mentine blana in bune conditii. O ingrijire speciala trebuie acordata atunci cand puful sau profund moale si des este inlocuit. Imbaierea si toaletarea cu sampoane uscate (pudra) se vor efectua numai atunci cand situatia o impune. Border Collie naparleste moderat si sezonier.
Boli si afectiuni curente
In general, Border Collie este un caine rezistent si sanatos cu putine sensibilitati de ordin medical. Totusi, urmatoarele afectiuni au fost semnalate cu o frecventa crescuta:
- displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
- criptorhidismul este o tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot. Testiculul, respectiv, testiculele care nu au migrat in bursa testiculara, ramanand in cavitatea abdominala sau pe traiect au toate sansele mai tarziu sau mai devreme sa se tumorizeze. Din acest motiv, exemplarele cu criptorhidism vor fi castrate.
- anomalia globului ocular la Collie este o afectiune caracterizata printr-o dezvoltare defectuoasa a globului ocular. Este o maladie genetica, iar majoritatea leziunilor oculare asociate acestei maladii apar de la nastere. Maladia afecteaza retina, coroida si, in cateva cazuri, sclera si nervul optic.
- atrofia retiniana progresiva este o boala care determina degenerarea celulelor nervoase ale retinei. Afectiunea debuteaza adesea la cainii in varsta si poate conduce la orbire.
- panusul este o afectiune a globului ocular care are ca rezultat aparitia inflamatiei.
- luxatia de cristalin este reprezentata de detasarea sau deplasarea cristalinului din pozitia sa anatomica in interiorul ochiului.
- cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce treptat la orbire.
- osteocondroza umarului este o tulburare congenitala care induce o artropatie degenerativa a articulatiei umarului.
- surditatea congenitala este prezenta la nastere.
In plus, Border Collie este predispus alergiei la saliva de pureci si la epilepsie.
Speranta medie de viata a rasei Border Collie este de circa 11-14 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu