luni, 18 mai 2009


Schnauzer Urias
Pentru multe persoane, Schnauzer-ul este considerat cainele de companie ideal pentru familie. Existent in diferite marimi, Schnauzer-ul este un companion constiincios si curajos, precum si protector. Cu barba lor clasica si lungile lui sprancene, aceast caine de rasa este usor de recunoscut in toata lumea.
Relatiile cu familia si casa
Schnauzer-ul este un caine perfect pentru familie si este destul de tolerant cu copii. Acesti caini sunt adesea circumspecti cu starinii si isi vor proteja familia prin alertarea proprietarilor in ceea ce priveste prezenta vreunui intrus.
Dresajul
Schnauzer-ii tind a fi caini independenti si nu tolereaza antrenamentul sever, dur sau mustrarile. Sunt usor de antrenat, atata timp cat sunt utilizate tehnici cu recompensare. Schnauzer-ul urias este adesea antrenat pentru a fi caine de paza sau supraveghetor.
Aspecte particulare
Schnauzer-ii uriasi sunt caini inteligenti care se plictisesc usor, iar, daca sunt lasati singuri pentru perioade prelungite de timp, acesti caini pot dezvolta un comportament distructiv.
Schnauzer-ul urias poate deveni agresiv, daca nu a fost socializat adecvat de timpuriu.
In ideea mentinerii blanii lor curata si neincalcita, neincurcata, perierea si tunderea frecventa sunt necesare. Vizitele acestui caine la frizer sunt de asemenea necesare pentru mentinerea aspectului clasic Schnauzer-ilor de la nivelul fetei.
Boli si afectiuni curente
Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.
Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza adecvat. In lipsa unei cantitati suficiente de hormone tiroidian, imbolnavirea se poate produce.
Degenerarea retiniana progresiva este o afectiune care determina degenerarea celulelor nervoase de la nivelul retinei. Boala, de obicei, debuteaza la cainii in varsta si poate duce la orbire.
Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se dezvolta intre varsta de 2-5 ani.
Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce in timp de pierderea vederii.
Criptorhidismul este o tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot.
Urolitiaza este o tulburare care afecteaza tractul urinar a acestor caini, avand ca rezultat formarea pietrelor la nivelul vezicii urinare.
Diabetul este o boala a pancreasului asociata unei productii insuficiente de insulina.
Pancreatita reprezinta inflamatia pancreasului determinand diminuarea apetitului, stari de voma si durere abdominala.
In plus, Schnauzer-ul este predispus la infectii ale vezicii urinare (cistite) si dermatite alergice. Masculii necastrati pot dezvolta tumori ale celulelor Sertoli, iar Schnauzer-ul urias este susceptibil la torsiune (dilatatie) gastrica.
Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
Durata medie de viata a Schnauzer-ului urias este de 10-12 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu